Japansk spets är en gammal hundras

Japansk spets ingår i hundrasfamiljen spets, vilket är en av de äldsta hundraserna. För dig som funderar på att köpa en hund har du mycket jobb framför dig. Fördelarna är såklart många med hund och ett liv med hund blir aldrig detsamma igen. Men vilken ras ska du välja? En japansk spets är en trevlig hundras som till utseendet är väldigt tilltalande. Hunden har lång och vit päls, stora och spetsiga öron, en yvig svans som krullar sig på ryggen och ett sympatiskt ansiktsuttryck. Hunden kallas ibland för den ”leende hunden”, eftersom det ser ut att hunden alltid ler.

Att leva med en japansk spets innebär en rolig vardag. Hunden är lekfull och smart och kan lätt anpassa sig till nya miljöer. Eftersom varje hund är individuell är det lite svårt att säga hur alla spetsar beter sig. Dock är spetsen generella användningsområde familjehund. Du kan utan problem låta spetsen träna Agility, freestyle eller någon annan sport. Något som skiljer spetsen från exempelvis jakthundar är att en japansk spets inte är särskilt intresserad av att jaga. Hundrasen brukar alltså inte springa iväg för att jaga efter fåglar eller liknande. Dock är japansk spets både pigg och arbetsvillig och vill alltid vara med husse och matte. En stor fördel med japansk spets är storleken. Hundrasen är liten i storlek och enkel att ha att göra med.

Träffa flera spets kennlar

Eftersom spetsar skiljer sig en del från varandra är det viktigt att du får prata med olika uppfödare. Det finns många frågor som du behöver ställa, exempelvis vilka vaccinationer hunden fått, hur föräldrarna var och liknande. Om du får reda på egenskaper hos spetsens föräldrar kan du lättare få en uppfattning om hur valpen kommer att utvecklas. Det viktigaste när det kommer till att köpa hund är att vara beredd på det omfattande arbete som en hund faktiskt kräver. Det mesta är såklart roligt och underbart, men det är fortfarande mycket tid och jobb som ska läggas.

Spets hundrasen är ganska liten, vit och fluffig i pälsen