Norsk skogskatt – muskulös och ståtlig

Att skaffa en katt är ofta ett härligt tillskott till familjen. En norsk skogskatt är en trevlig kattras som härstammar från vårt grannland Norge. Kattrasen är väldigt gammal men det var först på 1900-talet som den verkligen uppmärksammades. Eftersom norsk skogskatt uppkom i Norge är den van vid ett kallt och ganska krävande klimat. Det karga klimatet och kyliga temperaturerna har gjort att katten utvecklat en längre och värmande päls. En norsk skogsskatt är kraftigare än vanliga huskatter och har muskulösa ben. Enligt kriterierna ska en norsk skogskatt ha något längre bakben och en stor och yvig svans.

Något som kännetecknar den norska skogskatten är dess ansikte. Katten har ett trekantigt huvud med ganska stora öron långt isär. På öronspetsen sitter små tofsar, ungefär som på ett lodjur. Att ha en skogskatt som familjemedlem är bekvämt eftersom katten är en skicklig jägare. Med andra ord kan katten hålla råttor och ohyra borta från huset. Men en del ställer sig frågan om den norska skogskatten verkligen fungerar bra som en sällskapskatt. Svaret på frågan är utan tvivel ja. Skogskatt är en trevlig och kärvänlig katt som gärna sitter i knät och gosar. Kattrasen är ganska pratsam, men utan att vara högljudd eller jobbig.

Skogskatt trivs utomhus

Precis som de flesta andra kattraser trivs även den norska skogskatten bäst om den får vara utomhus. Med andra ord bör du inte skaffa katt om du bor i lägenhet och inte har möjlighet att ta ut katten. Det ligger i kattens natur att jaga och leka och leta efter råttor. I en lägenhet har katten ingen möjlighet att göra detta och få den stimulans den behöver. Eftersom norsk skogskatt har mellanlång päls kan det ibland behövas att du borstar igenom pälsen för att undvika tovor. Annars klarar katten bra av att själv hålla sig ren och fin.

Skogskatt är trevlig som sällskapsdjur och håller möss borta