Fullt ös med isländsk fårhund

När vikingar kom till Island under 800-talet tog de med sig en särskild hundras – isländsk fårhund. Detta är den enda hundrasen som kommer från Island. Vikingarna hade stor användning av hundarna eftersom de hjälpte till att valla boskap och hålla borta andra djur från gårdarna. Islands karga klimat och hårda tider gjorde att hundrasen utvecklades till att bli en duktig vallhund till vikingarna. Den isländska fårhunden är både smidig och ihärdig och den föser boskap med hjälp av sitt skall. Idag kan man utan problem ha en isländsk fårhund även om man inte har en gård eller andra djur. Dock kräver en isländsk fårhund mycket stimulans och träning, detta kan den även få via agility och lydnadsträning.

En aktiv familj kan ha stor glädje av en fårhund eftersom den gärna är med och leker. Om du själv funderar på att köpa en isländsk fårhund är det bra att veta att hunden snabbt skapar ett revir. Detta innebär att den omedelbart föser bort främmande djur (vilda som tama) som går in på hundens revir. Däremot ska den isländska fårhunden kunna arbeta tillsammans med andra hundar. Eftersom klimatet på Island kan vara kallt har den isländska fårhunden utvecklat en varm och tjock päls. Dock kan hunden snabbt torka sig genom att skaka pälsen.

 Isländsk fårhund behöver tränas

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din fårhund och även känna stor glädje av hunden är det viktigt att uppfostran blir bra. Eftersom hunden vallar med hjälp av sitt skall, har den därför även lätt till skall och skäller ofta. Detta går dock att träna bort om du startar redan vid valpstadiet. Generellt sätt är isländsk fårhund en väldigt frisk och pigg hundras och rasen blir ofta väldigt gammal. Några ord som kan sammanfatta en isländsk fårhund är vänlighet, lekfullhet, oräddhet och nyfikenhet.

Fårhund från Island är en vallhund av bästa kvalitet